Kolarhistorier – Dan Andersson

Kolarhistorier - Dan Andersson

När

26 januari    
15:00 - 17:00

Var

Hedenborg
Svärdsjö, Svärdsjö, 79023

Event Type

Kolarhistorier är en teaterföreställning med text och musik baserad på Dan Anderssons bok med samma namn. Tack vare Dan Anderssons vassa penna kan vi ta del av fantastiska historier som rymmer märkliga mänskoöden och hårda levnadsvillkor. Kolarhistorier är producerad av Teaterfabriken och uppförs av skådespelaren Daniel Scherp och musikern Kalle Källman.

En teaterföreställning som tränger oss djupt in i de mytomspunna finnskogarna där vidskepelse och trolldom, svält och laglöshet grasserar. Den växande industrialiseringens profitörer tvingar dem som lever i samhällets utkanter att leverera träkol till bruken mot ringa ersättning. De varma, pyrande kolmilorna och de enkla kolvaktarkojorna blir en rik samlingsplats för spännande historier från finnmarken. Tack vare Dan Anderssons vassa penna kan vi ta del av dessa fantastiska historier som rymmer märkliga mänskoöden och hårda levnadsvillkor. Kolarhistorier är producerad av Teaterfabriken och uppförs av Daniel Scherp och Kalle Källman.

Daniel Scherp och skådespelet
Berättelserna i Kolarhistorier har fortfarande – efter drygt hundra år – en stark dragningskraft och ger en historisk fond som dels kontrasterar vår nutid men också avslöjar likheter. Det känns stort för mig att få vidareförmedla berättarglädjen i Dan Anderssons verk, som jag sedan barnsben lärt mig att uppskatta.

Kalle Källman och musiken
Att framföra Dan Anderssons texter är både en utmaning och ett privilegium. Visorna är fyllda med ögonblicksbilder, färger och minnen ur ett liv och många tusen levnadsöden. Mycket av Dan Anderssons poesi inbjuder till att tonsättas, jag kunde själv inte låta bli att skriva melodi till Vårkänning.

Recensioner:
Kvällens första höjdpunkt är den i överflöd tonsatta dikten spelmannen… Källman spelar mer modernt, det fungerar riktigt bra tillsammans med Scherps skådespeleri. När duon utlovar ett extranummer kommer kvällens absoluta höjdpunkt i form av ”Avskedssång till finnmarksskalden broder Joachim” – Anderssons alter ego. – Sörmlands Nyheter

Det är teater i sin naknaste form, minimalistiskt och ursprungligt… De gör det exemplariskt – varken för överspelat eller för uppläst. Precis så exakt att de gripande texterna aldrig hamnar ur fokus… – Eskilstuna-Kuriren

Kontaktinformation

Telefonnummer
+46 070-5081536
Mobilnummer
+46 070-5081536
Telefonnummer (Bokning)
+46 070-5081536
Kontaktperson
Sören Jonsson
E-post
hedenborg.svardsjo@gmail.com

Bra att veta:

Prisinformation
Förköp: Vuxna – 180:-, Pensionärer – 80:- (födda 1954 eller tidigare), Barn – 80:-. Pris vid entrén: Vuxna/Pensionärer – 200:-, Barn – 120:-. Fika ingår i biljettpriserna.
Webbsida
https://bygdegardarna.se/hedenborg/program/2019-01-26-kolarhistorier/
Evenemangslänk
https://kulturbiljetter.se/evenemang/3698/kolarhistorier-dan-andersson

Lämna en kommentar